.

.

پیش از اینکه به شرح ساختمان این مدار بپردازیم، لازم است همه خوانندگان گرامی این هشدار را با دقت بخوانند و به آن توجه کنند:
معرفی این دستگاه صرفاً برای آشنایی خوانندگان با سازوکار یک نوع دستگاه فلزیاب/مین‌یاب ابتدایی است. لذا، به شما خواننده ارجمند توصیه اکید می‌کنم که این دستگاه را نسازید و اگر به مسوولیت خودتان آن را ساختید، هرگز از آن در مناطق جنگی فعلی و سابق استفاده نکنید. از این دستگاه تحت هیچ شرایطی نباید برای جستجو در مناطق جنگی و جاهایی که خطر وجود میادین مین یا مهمات عمل‌نکرده وجود دارد، استفاده کرد. ورود به مناطق جنگی و حضور در مناطقی که احتمال وجود بقایای مهمات جنگی در آنها می‌رود ممنوع است و ورود و حضور در این مناطق ضمن این که متضمن خطرات جانی است، «یک ماجراجویی ساده به حساب نمی‌آید، بلکه جرم است و مجازات در پی دارد».

بار دیگر به شما خواننده ارجمند توصیه اکید می‌کنم که این دستگاه را نسازید و اگر به مسوولیت خودتان آن را ساختید، هرگز از آن برای مقاصد غیرقانونی، خطرناک و ضدامنیتی استفاده نکنید.

.

این دستگاه به چه کار می‌آید؟

با این دستگاه بسیار ساده می‌توان موقعیت مین‌های دارای بدنه‌ی فلزی یا هر شیی فلزی دیگری را، که در عمق کمی زیر خاک دفن شده باشد، بدون تماس و لمس آن پیدا کرد و جای آن را با دقت نسبتاً خوبی تشخیص داد.

احتمالاً در فیلم ها دیده‌اید که چگونه جستجو برای مین صورت می‌گیرد: چنین به نظر می رسد که یک سرباز شجاع زمین را با یک میله بلند که در انتها به چیزی شبیه به یک بشقاب ختم شده، حس می‌کند و همزمان به سیگنال‌های یک هدفون گوش می‌دهد که از وضعیت زمین حکایت می‌کند. آن بشقاب در واقع زمین را لمس نمی‌کند و به سطح زمین برخورد نمی‌کند. با نزدیک شدن این بشقاب به یک جسم فلزی که می‌تواند یک مین جنگی یا شیی فلزی دیگری باشد، مولد سیگنال صوتی، یا بهتر است بگوییم، سلف (سیم‌پیچ) موجود در مدار نوسانیِ مولد سیگنال، که در انتهای میله واقع است، آن را "حس" می‌کند، زیرا وجود فلز در میدانِ اثرِ سلفِ مدار نوسانی، اندوکتانس سلف را تغییر می‌دهد. با تغییر خودالقایی یا همان اندوکتانس سیم‌پیچ مدار نوسانی، فرکانس نوسان مدار مولد سیگنال نیز تغییر می‌کند و سیگنالی با تُن صدای متفاوت در هدفون ظاهر می‌شود که توسط کاربر دستگاه قابل تشخیص است.

.

ساخت مولد سیگنال

شما می‌توانید برای ساختن این ژنراتور صوتی ساده از یک ترانس کهنه‌ی زنگ اخبار (ترانس 220 به 8 ولت) و یک ترانزیستور سیگنال کوچک تیپ مثبت (PNP) مانند BC556، یک خازن 2200 پیکوفاراد، سه عدد باتری قابل شارژ 1.2 ولتی چراغ قوه یا یک «آکوپک» 3/7 ولتی قابل شارژ و یک هدفون استفاده کنید.

.

مدار کامل ساده ترین مین یاب.

ولتاژ تغذیه‌ی مدار را بالاتر نبرید که در غیر این صورت با بایاس‌کردن ترانزیستور به مشکل برخواهید خورد و شاید لازم شود یک مقاومت در مسیر اتصال امیتر به خازن و ترانس اضافه کنید. مقدار ظرفیت خازن مدار ممکن است برای ترانسی که به کار می برید، مقدار بهینه‌ای نباشد. بنابراین، با روش سعی و خطا چند خازن مختلف با ظرفیت‌های نزدیک به مقدار داده شده را در مدار امتحان کنید تا پایدارترین نتیجه را به دست بیاورید. باتری‌ها خوب است که شارژشو باشند تا پس از هر بار استفاده‌ی چند ساعته مجبور به دور انداختن آنها نشویم و محیط زیست را کمتر آلوده کنیم.

ترانسفورماتور باید باز شود، قالپاق و یوک (لایه‌های I-شکل هسته‌ی ترانس) بیرون آورده شود (تصویر زیر). با این کار مدار ژنراتور نسبت به نزدیک شدن اجسام فرومغناطیسی به آن، حساسیت بیشتری خواهد داشت.

.

مقطع ترانسفورماتور که هسته های آی آن برداشته شده اند.

مدار و تمام افزاره‌های آن داخل یک جعبه‌ی تماماً پلاستیکی، مانند یک جعبه‌تقسیم برق، مونتاژ می شوند (شکل زیر). اجزای مدار را تا جای ممکن فشرده و با قطعات کوتاه سیم به هم متصل کنید. اتصالات باید لحیم شوند.

.

اجزای مدار داخل یک قوطی پلاستیکی کوچک سوار می شوند

.

یک نمونه از محفظه‌ی استوانه‌ای در شکل 4 دیده می‌شود که مین‌یاب درون آن مونتاژ شده است، این محفظه که یک جعبه تقسیم برق بود، سپس بر روی یک دسته چوبی یا پلاستیکی به طول 80-100 سانتی‌متر نصب شده و گوشی به مدار متصل می‌شود. پس از این، دستگاه آماده‌ی بهره‌برداری خواهد بود.

.

مین یاب در پایان ساخت چنین شکلی خواهد داشت

.

البته این مدار ساده‌ای که مونتاژ می‌کنید قدرت زیادی نخواهد داشت. این دستگاه فلزات آهنی را در عمق 2-3 سانتی‌متری "کاوش می‌کند" که برای انجام یک بازی جالب دسته‌جمعی یا حتی مسابقات گروهی کافی است. این مین‌یاب در طول یک بازی جنگی نیز عالی عمل خواهد کرد.

حالا در مورد خود "مین‌ها"، یعنی آنچه که با این دستگاه به دنبالشان می‌گردیم نیز چند کلمه بنویسیم. اینها باید به اندازه‌ی کافی بزرگ باشند - 2-3 کیلوگرم – چیزهایی مانند قطعات چدنی یا فولادی: پره‌های رادیاتور گرمایشی، آهن‌آلات کهنه، بریده لوله‌های آب، نرده‌ها و غیره. برای کار و بازی با دستگاه در فضاهای بسته، مین‌های "ساده‌تر" مناسب هستند: قوطی‌های کنسرو، بریده‌ها و قطعات دم‌قیچی ورق آهن، و به طور کلی هرگونه مواد فرومغناطیسی، یعنی آنهایی که توسط آهنربا جذب می‌شوند.

.

.

مطالب مرتبط:

 

.

.

www.etesalkootah.ir ||   2024-11-13 © 

2015 www.etesalkootah.ir  © All rights reserved.

تمامی حقوق برای www.etesalkootah.ir محفوظ است. بیان شفاهی بخش یا تمامی یک مطلب از www.etesalkootah.ir در رادیو،  تلویزیون و رسانه‌های مشابه آن با ذکر واضح "اتصال کوتاه دات آی آر" بعنوان منبع مجاز است. هر گونه  استفاده  کتبی از بخش یا تمامی هر یک از مطالب www.etesalkootah.ir در سایت های اینترنتی در صورت قرار دادن لینک مستقیم و قابل "کلیک" به آن مطلب در www.etesalkootah.ir مجاز بوده و در رسانه‌های چاپی نیز در صورت چاپ واضح "www.etesalkootah.ir" بعنوان منبع مجاز است.

.